Cebula na wrześniowe (i nie tylko) przeziębienia

Cebula (poza czosnkiem i imbirem) to jedno z najlepszych warzyw w walce z przeziębieniem. Dostarcza ważnych w okresie osłabienia organizmu składników mineralnych tj:. żelazo, magnez, selen i krzem. Jeżeli chcesz więcej informacji o cebuli odsyłam Cię tutaj: ZIOŁOWE PRZYPRAWY KUCHENNE


Dzisiaj przygotowałam dla Was króciutki post a w sumie przepis dla ludzi, którzy nie koniecznie lubią cebulowy smak czy też nie przepadają za cebulowym syropem. Serdecznie zapraszam.

Potrzebujemy:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomarańcze
  • sok z 1 pomarańczy/ szklanka soku
  • garść czarnych oliwek bez zalewy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (lub taki jaki lubicie np. lniany, z ostropestu)
  • pieprz (najlepiej biały), sól (ja nie używam)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • gałązka świeżej mięty

Cebule obieramy i kroimy w krążki albo piórka, jak Wam wygodniej. Pomarańcze po "wyszorowaniu" i sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skóry. Kroimy na niezbyt grube plastry i układamy w słoiku na przemian: pomarańczę, cebulę, trochę soli i pieprzu, pietruszkę, miętę, znowu pomarańczę, cebulę itd. Następnie zalewamy całość sokiem z pomarańczy, a potem olejem. 

Czekamy parę dni i gotowe. Przed użyciem pozbywamy się warstwy oleju. 


W dzisiejszym poście to, by było na tyle ;) bardzo dziękuję za każdy komentarz i udostępnienie.

Jeżeli chcecie być na bieżąco z artykułami zapraszam do zaobserwowania oraz zasubskrybowania bloga --> wszystko znajdziecie po prawej stronie w menu.

Dodatkowo tutaj nas jest więcej:



JT

1 komentarz:

Copyright © 2014 Melisa i Mięta , Blogger