Ziołowe przyprawy kuchenne #2

Cześć wszystkim! Jak tam u Was przetwory? Robicie coś do słoików w tym roku? Właśnie na chwilę oderwałam się od przecierów pomidorowych i marynowanych papryczek. Piszcie w komentarzu swoje przepisy na pyszne smakołyki 😊 Dzisiaj znowu zapraszam Was na wędrówkę po przyprawach. Jeżeli nie czytałeś/ czytałaś poprzedniego postu dotyczącego leczniczego i prozdrowotnego znaczenia przypraw to odsyłam Cię tutaj: ziołowe przyprawy kuchenne





Kminek

Kminek należy do najstarszych roślin, znalezionych w osadach polowych. Służy on jako przyprawa do
potraw, a równocześnie ma zastosowanie w ziołolecznictwie.

Do celów leczniczych owoce kminku mają zastosowanie przy atonii jelit (ustanie ruchów perystaltycznych),
wzdęciach. Kminek działa żółciopędnie, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach wzmagając 
czynności gruczołów trawiennych, poprawia apetyt. W lecznictwie ludowym napar z nasion uważany jest 
za środek mlekopędny (dla matek karmiących) podaje się go również przy wzdęciach i kolkach. 





W kuchni nasiona kminku używane są do aromatyzowania pieczywa i likierów, dodawane są do serów

i twarogu, zup np. jarzynowa, kapuśniak ziemniaczana, do białej kapusty, pieczonych ziemniaków (pokroić
w grube plasterki, położyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, polać oliwą z oliwek, lekko posolić
i posypać kminkiem, piec w piekarniku 5-10 minut). 

Ponadto kminek bywa dodawany do kwaszenia kapusty (z jałowcem) oraz buraczków. 


Koper



To stara roślina uprawna z Chin i Egiptu, wymieniona w papirusie Ebersa jako lekarstwo na ból głowy. 


  • "Papirus Ebersa – staroegipski papirus medyczny, napisany najpóźniej około 1550 r. p.n.e., zakupiony od pewnego Araba przez niemieckiego egiptologa Georga Ebersa w 1873. Zawiera informacje z zakresu chorób wewnętrznychchirurgii i stosowania minerałów i licznych roślin leczniczych do celów medycznych" źródło: Wikipedia


W Polsce nasiona kopru są ważnym lekiem w pediatrii. Niemowlętom podaje się napar z kopru przy wzdęciach wraz z rumiankiem jako środek wiatropędny. W lecznictwie ludowym napar z kopru (nasiona) lub jego drobne posiekane listki uchodzą za środek pobudzający apetyt, moczopędny i mlekopędny. 

Koper zawiera dużo witamin: C, B1, B2, PP i soli mineralnych: potas, wapń, fosfor, żelazo.

Majeranek

Używany był już w starożytnym Egipcie jako ceniona roślina przyprawowa i lecznicza. W lecznictwie ludowym majeranek używany bywa przy nieżytach żołądkowych i układu pokarmowego. Ma także zastosowanie przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, reumatyzmie i chorobach układu limfatycznego (przy białaczce nacieranie gruczołów olejkiem).



W kuchni majeranek ma zastosowanie do zup m.in grochowej, fasolowej i żurku, pierożków z mięsem, flaków i kołdunów (wraz z czosnkiem), do nacierania drobiu (kaczki, gęsi)- wraz z czosnkiem kilka godzin przed pieczeniem.

Gorczyca

Gorczyca znana i uprawiana jest na całej półkuli północnej naszego globu. Posiada poza walorami smakowymi, również właściwości lecznicze; pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i jest pomocna przy skłonnościach do zaparć.

Kuracja gorczyczna szczególnie zalecana jest przy zakłóceniach funkcjonalnych przewodu pokarmowego tzn. przy bólach żołądka, zgadze, wrzodach żołądka i dwunastnicy, niedomaganiach wątroby, wzdęciach. W celu przeprowadzenia kuracji gorczycznej należy zażywać 3 razy dziennie, godzinę przed posiłkiem 1 łyżeczkę całych ziarenek gorczycy, popijając wodą. Ilość należy zwiększać w kolejnych dniach (max. do 3 łyżeczek, 3 razy dziennie). Tę dawkę należy utrzymywać przez około tydzień, po czym stopniowo wrócić do początkowej dawki, czyli 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. 

Gorczyca stosowana jest w lecznictwie również do nacierania, przy chorobach reumatycznych, zapaleniu 

płuc (jest to bardzo stary sposób polegający na owijaniu klatki piersiowej zamoczonym w gorącej wodzie
prześcieradle, z 2-3 łyżkami mąki gorczycznej lub rozgniecionymi kuleczkami gorczycy) oraz w postaci
plastrów. 




W kuchni użhwa się gorczycy jako dodatku do konserw, mięs, ryb, do konserwowych ogórków, sosów,

zup i do wyrobu musztardy. 

Odmiany gorczycy:



  • gorczyca sarepska Brassica juncea: nazwa pochodzi od nazwy miasta- Sarept, w okolicy Wołgogradu
  • gorczyca biała Sinapis alba
  • gorczyca czarna Sinapis nigra
Wszystkie wymienione wyżej przeze mnie gatunku mają podobne zastosowanie. W Polsce przeważnie
 stosowana jest gorczyca biała. Jest najbardziej łagodna w działaniu, dodatkowo nie drażni skóry i błon
śluzowych.

Lubczyk

Lubczyk a może Maggi? Obydwie nazwy są poprawne, ponieważ lubczyk dodawany jest do kostek 
bulionowych, w celu poprawienia aromatu. W kuchni jego liście używane są do zup, rosołów, pieczeni, 
drobiu i sosów. Ponieważ podczas gotowania aromat jego nie ulatnia się, należy używać go umiarkowanie
w postaci liści lub korzeni.



W lecznictwie ludowym ma zastosowanie przy zapaleniu nerek, zapaleniu błony śluzowej żołądka. Wierzenia
ludowe przypisują lubczykowi również moc nadprzyrodzoną i bywa używany do przyrządzania "napoju
miłości". 

Link do pierwszej części ziołowych przypraw kuchennych:



Jeżeli podoba Ci się treść, którą tutaj przekazuję, proszę Cię o przysługę: podziel się nią ze znajomymi, może akurat jest komuś bardzo przydatna ;)

Niedawno ruszyła też nasza grupka:
- link: Melisa i Mięta- porady i wskazówki 

Może akurat znasz jakiś przepis? Albo chcesz się z nami podzielić się czymś wartościowym. Śmiało dodawaj linki, zapytania. Ciesz się w naszej "społeczności".

Zapraszam również na moje inne social media, tj.:
- facebook: www.facebook.com/melisamieta/
- instagram: www.instagram.com/melisaimieta/

Każdy "lajk", komentarz, czy nawet wyświetlenie to świetny motywator. Za każdy dziękuję.

JT







2 komentarze:

Copyright © 2014 Melisa i Mięta , Blogger