Czwartkowe koktajle #7- pomarańcza, kiwi, jabłko

Hej! Dzisiaj ostatni czwartkowy koktajl w sierpniu. Ostatnie promienie słońca przed nami a potem dłuuuga jesień i zima. Myślę, że jeszcze tylko we wrześniu będzie seria czwartkowych koktajli, ale nie martwcie się wrócę późną wiosną w przyszłym roku ;)

Składniki:

- pomarańcza
- 2x kiwi
- jabłko 

Wszystkie owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera.

  • 400ml soku dostarcza 200 kcal
Idealne połączenie owoców kiwi i jabłka sprzyja detoksykację organizmu. Zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit  eliminują zaparcia, a polifenole zapobiegają chorobom Alzheimera i Parkinsona.


Pomarańcza

Świetnie sprawdza się jako środek antydepresyjnypolepsza także koloryt skóry i pomaga w utrzymaniu letniej opalenizny. Beta-karoten poprawi wygląd skóry, a witamina C zawarta w pomarańczy uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na mikro i makroelementy. 




Wzmacnia właściwości antyoksydacyjne koktajlu.  Zawiera wapń, dzięki czemu wzmacnia kości oraz szkliwo, a witaminy z gr. B, w szczególności kwas foliowy, obniżają napięcie i działają kojąco na układ nerwowy. 


Kiwi 


Wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami oraz depresją i nowotworami. Dzięki dużej zawartości witaminy C, kiwi chroni serce i zapobiega miażdżycy. Czy wiesz, że spożywanie 3 kiwi dziennie redukuje nadciśnienie? Tak, to prawda, ponieważ kiwi to również bogate źródło potasu! 



Doskonale radzi sobie w zwalczaniu wysokiego cholesterolu i trójglicerydów. Posiada także skarbnicę minerałów: od magnezu i fosforu aż po żelazo i cynk, dodatkowo w spożywanym kiwi występuje luteina, korzystnie wpływająca na wzrok oraz błonnik. Małe, czarne pestki kiwi wspomagają perystaltykę jelit oraz oczyszczają je z toksyn i złogów

Miąższ kiwi bogaty jest w witaminy A, B1, B2, PP oraz w kwasy omega-3, które są niezwykle potrzebne w codziennej diecie, ponieważ wspomagają koncentrację i pracę mózgu. 

Dodatkowo częste spożywanie kiwi uodparnia, wygładza zmarszczki, chroni wzrok i serce oraz jak już wspomniałam zapobiega lub zmniejsza ryzyko nadciśnienia i miażdżycy.

Jabłko 

Zawiera dużo krzemu, który dba o wygląd skóry, włosów i paznokci. Ma właściwości antynowotworowe, dzięki obecności oligosacharydów. Chroni przed zawałami oraz udarami



Reguluje pracę jelit oraz obniża poziom złego cholesterolu. Jest naturalnym prebiotykiem- wspomaga rozwój flory bakteryjnejreguluje procesy trawienia oraz wspomaga w oczyszczaniu i detoksykacji organizmu. 



Jeżeli podoba Ci się treść, którą tutaj przekazuję, proszę Cię o przysługę: podziel się nią ze znajomymi, może akurat jest komuś bardzo przydatna ;)

Niedawno ruszyła też nasza grupka:- link: Melisa i Mięta- porady i wskazówki 

Może akurat znasz jakiś przepis? Albo chcesz się z nami podzielić się czymś wartościowym. Śmiało dodawaj linki, zapytania. Ciesz się w naszej "społeczności".

Zapraszam również na moje inne social media, 
tj.:

Każdy "lajk", komentarz, czy nawet wyświetlenie to świetny motywator. Za każdy dziękuję.

JT 

2 komentarze:

Copyright © 2014 Melisa i Mięta , Blogger