Czwartkowe koktajle #4- jabłko, ananas, szpinak

Hej! Kolejny czwartek, kolejny koktajl- dzisiaj z dodatkiem warzywnym- szpinakiem. Zapraszam ;)


Składniki:

- 2 jabłka lub 150ml soku jabłkowego
- 2 plastry ananasa lub 100ml soku z ananasa
- garść świeżych liści szpinaku
- 1 cytryna 

Jeżeli bierzemy opcje z całymi owocami to najpierw musimy wycisnąć z nich sok. Mieszamy wszystkie składniki w wysokim dzbanku, a następnie blendujemy. 

Ananas

Enzym bromelina łagodzi stany zapalne stawów, przyspiesza się gojenie po różnych rodzajach kontuzji, ułatwia trawienie białek oraz ogranicza agregację płytek, czyli zlepianie się płytek krwi, przez co wspomaga walkę z chorobami układu sercowo- naczyniowego (taki sam enzym zawiera truskawka). Wykazuje działanie przeciwbólowe oraz właściwości przeciwnowotworowe.



Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu zapewnia on uczucie sytości (obecność pektyn i celulozy). Wspomaga obniżanie cukru we krwi oraz detoksykację organizmu, nawadnia organizm, przy czym zapobiega obrzękom.

Cytryna 

Dodanie do koktajlu soku z cytryny zwiększy działanie antyoksydacyjne napoju- będzie niczym eliksir młodości i witalności. 



Picie tego koktajlu wspomaga leczenie infekcji oraz uszczelnia naczynia krwionośne- obecność flawonoidów. Usuwa również wolne rodniki z organizmu. 

Szpinak

Ma właściwości antynowotworowe, jest świetnym antyutleniaczem dzięki dużej zawartości beta-karotenu, witaminy C i luteiny. Bogactwo potasu, żelaza i kwasu foliowego sprawiają, że szpinak dodany do koktajlu staje się naturalnym zamiennikiem aptecznych suplementów diety. 




Magnez zawarty w zielonych liściach wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres, ma właściwości uspokajające. Świetnie sprawdzi się dla osób, które mają problemy z bólami oraz zawrotami głowy. Polecany szczególnie dla osób z nadciśnieniem, gdyż obniża poziom ciśnienia krwi. 

Jabłko 

Ma właściwości antynowotworowe, dzięki obecności oligosacharydów. Chroni przed zawałami oraz udarami. Reguluje pracę jelit oraz obniża poziom złego cholesterolu. 



Jest naturalnym prebiotykiem- wspomaga rozwój flory bakteryjnej, reguluje procesy trawienia oraz wspomaga w oczyszczaniu i detoksykacji organizmu. 


Jeżeli podoba Ci się treść, którą tutaj przekazuję, proszę Cię o przysługę: podziel się nią ze znajomymi, może akurat jest komuś bardzo przydatna ;)

Niedawno ruszyła też nasza grupka:
- link: Melisa i Mięta- porady i wskazówki 

Może akurat znasz jakiś przepis? Albo chcesz się z nami podzielić się czymś wartościowym. Śmiało dodawaj linki, zapytania. Ciesz się w naszej "społeczności".

Zapraszam również na moje inne social media, tj.:
- facebook: www.facebook.com/melisamieta/
- instagram: www.instagram.com/melisaimieta/

Każdy "lajk", komentarz, czy nawet wyświetlenie to świetny motywator. Za każdy dziękuję.

JT




7 komentarzy:

  1. Szczególnie w lecie uwielbiam koktajle. Owoce są świeże a koktajlne fajnie odświeżają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ananasa! :) Koktajle robię od czasu do czasu, taki jeszcze przede mną! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ananas to jeden z moich ulubionych owoców ;)

      Usuń
  3. Kocham koktajle! I ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszny :)

    http://przystanek-klodzko.pl/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Melisa i Mięta , Blogger