FIOLETOWO MI- czyli wszystko co musisz wiedzieć o szałwii, lawendzie i lebiodce
SZAŁWIA LEKARSKA
Nazwa polska: szałwia lekarska
Pochodzenie: Morze Śródziemne i Europa Południowa
Opis wyglądu:
Wymiary: szałwia lekarska jest
wieloletnią krzewinką dorastającą do 70 cm wysokości
Pokrój: osiąga wysokość 50-70 cm, ma
skłonność do pokładania się
Liście: owłosione, liście mają
kształt lancetowaty lub podłużnie owalny, są barwy szarozielonej lub
srebrzystoszarej
Kwiaty: mają barwę
fioletowoniebieską, są zebrane w nibyokółki, przyjemnie pachną
Owoce: rozłupnia
Występowanie: rośnie na słonecznych zboczach i skałach, na glebach bogatych w wapń
i w miarę wilgotnych, stosunkowo rzadko spotykana w stanie naturalnym,
uprawiana jest głównie dla celów leczniczych
Uprawa: najlepiej rośnie na ciepłych, osłoniętych od wiatrów,
nasłonecznionych stanowiskach, najlepiej o wystawie południowej lub
południowo-zachodniej. Gleba powinna być żyzna, ale przepuszczalna, z domieszką
piasku lub drobnego żwiru, o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Szałwia
bardzo dobrze reaguje na nawożenie azotowe (można stosować nawozy mineralne lub
kompost). Uprawa nie udaje się na glebach ubogich w wapń, ciężkich, zlewnych,
podmokłych i jałowych, gdzie roślina może gnić i przemarzać, szczególnie podczas
mokrych zim. W naszym klimacie szałwia nie jest całkowicie mrozoodporna i w
chłodniejszych rejonach kraju może przemarzać, – dlatego warto okryć ją na zimę
np. gałązkami stroiszu lub kopczykami kompostu; zimą jej część nadziemna
zamiera. Wiosną, po zdjęciu okrycia, rośliny należy przyciąć około 10 cm nad
powierzchnią gleby – pozwoli to na wybicie licznych, młodych przyrostów z pąków
śpiących, spowoduje silne zagęszczenie roślin i poprawę pokroju
Przeznaczenie/zastosowanie:
Właściwości lecznicze:
przeciwzapalne, przeciwpotne, dezynfekujące, żołądkowe, przeciwcukrzycowe
Surowiec lekarski: Liście (Folium
Salviae) szałwii zawierają od 2,5 do 3% olejku lotnego, który zawiera
m.in. tujon, cyneol, kamforę i pinen. Ponadto szałwia
zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze, duże
ilości witaminy B1 (ok. 850 mg%), witaminy
PP oraz karoteny (witaminy A) i duże ilości witaminy C
Właściwości mikrobiologiczne: szałwia
hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych,
a także odpornych na antybiotyki oraz niweluje toksyny bakteryjne
Sztuka kulinarna: Liście zrywane
przed okresem kwitnienia są używane do dziś, jako przyprawa. Stosuje się
ją, jako dodatek do sałatek, mięsnych i drobiowych farszów, ciast i deserów.
W Niemczech przyprawia się nią węgorza. Doskonale komponuje się
z daniami, których składnikami
są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła
zwłaszcza w kuchni włoskiej
Kosmetyka: Jest także wykorzystywana
w przemyśle kosmetycznym z powodu zawartości olejków eterycznych
Roślina ozdobna nadająca się na
rabaty
LEBIODKA POSPOLITA
Nazwa polska: lebiodka pospolita
Nazwa łacińska: Origanum vulgare
Pochodzenie: Afryka północna, Europa południowa, Azja Zachodnia
Opis wyglądu:
Wymiary: rozgałęziona, do 80 cm
wysokości
Pokrój: krzaczkowaty
Liście: wszystkie liście ogonkowe,
jajowate, tępe, całobrzegie, czasami słabo
ząbkowane. Ulistnienie naprzeciwległe. Na liściach występują drobne,
przeświecające punkty. Są to gruczoły wytwarzające olejki eteryczne
Kwiaty: wyrastają w
szczytowych podbaldachach. Są przedprątne, jedno, lub obupłciowe,
zapylane przez błonkówki. Ich kielich ma jajowatotrójkątne,
zaostrzone ząbki, korona o długości 4-6 mm ma różowoliliowy kolor i
jest wargowa. 3 klapy dolnej wargi są okrągłe, warga górna i środkowa klapa
dolnej wargi są nieco wycięte. Występują małe przykwiatki, o szerokości
większej niż ich długość
Owoce: rozłupnia zawierająca 4
brunatne, kulistojajowate rozłupki
Występowanie: rośnie w Afryce Północnej, występuje w strefie umiarkowanej Eurazji,
a także w Ameryce Północnej ( gatunek obcy), w Polsce występuje na całym
terytorium i jest pospolity
Uprawa: lebiodka nie należy do roślin wymagających, dlatego nikt nie powinien
mieć problemu z jej uprawą. Jej naturalne siedliska występują w widnych lasach
liściastych, w nasłonecznionych zaroślach, polanach, przydrożach itp. Chcąc z
sukcesem uprawiać oregano, należy zapewnić jemu słoneczne i zaciszne
stanowisko oraz lekkie i przepuszczalne podłoże. Podłoże warto wzbogacić
kompostem, który nie tylko poprawi jego strukturę, ale także dostarczy wielu
ważnych składników mineralnych, dzięki którym lebiodka będzie rosła bujniej i
osiągnie większe rozmiary. Na jednym stanowisku może być uprawiana przez około
5 lat. Należy pamiętać o spulchnianiu i odchwaszczaniu podłoża, a w przypadku
przedłużającej się suszy także podlewaniu. Gatunek mrozoodporny. Zioło można
także uprawiać w pojemnikach na balkonie, a także w mieszkaniu. W uprawie
pojemnikowej należy pamiętać, aby nie przesadzać z podlewaniem i zapewnić jasne
stanowisko. Do uprawy w mieszkaniu najlepiej wybrać odmianę charakteryzującą się mniejszymi rozmiarami.
Przeznaczenie/zastosowanie:
Właściwości lecznicze: wykrztuśne,
dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne,
odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła,
wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry
i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z
innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy atonii
jelit, nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej żołądka i
dwunastnicy, niedoczynności wątroby
Surowiec zielarski: ziele (Origani
Herba). Głównym składnikiem jest olejek
eteryczny zwany olejkiem tymolowym,
zawierający tymol, karwakrol i seskwiterpeny.
Ponadto, jako składniki czynne
występują garbniki, flawonoidy (apigenina, luteolina), kwas
kawowy, kwas ursolowy, kwas rozmarynowy i fitosterole. W
owocach obecny śluz (ok. 6%)
Sztuka kulinarna: roślina
przyprawowa w kuchni wielu narodów, głównie zachodnich. Wchodzi m.in. w
skład ziół prowansalskich. Lebiodki używa się do sosów, pizzy,
przyprawiania mięsa, sałatek
Kosmetyka: wchodzi
w skład niektórych kosmetyków, jest składnikiem płynów do kąpieli i do
płukania ust
Używana jest do przyprawiania
niektórych wódek, wina wermut, likierów
LAWENDA WASKOLISTNA
Nazwa polska: Lawenda wąskolistna, lawenda
lekarska
Pochodzenie: pochodzi z basenu Morza Śródziemnego (Francja, Hiszpania, Andora,
Włochy)
Opis wyglądu:
Wymiary: Półkrzew o wysokości od 50
do 90 cm
Pokrój: kępiasty, wzniesiony, krzaczkowaty
Liście: Naprzeciwległe, wąskolancetowate do
równowąskich, całobrzegie o podwiniętych brzegach, całe pokryte srebrzystym
kutnerem
Kwiaty: zebrane w
poprzerywany kwiatostan. Kwiaty zebrane w nibyokółkach, osadzone po 3 – 5
w pachwinach liści. Kolor purpurowo-liliowy do fioletowego, u podgatunków i
odmian uprawnych także biały i różowy. Kielich o barwie ciemnoszarej
do ciemnopurpurowej, 5-działkowy
Owoce: nie owocuje
Występowanie: obecnie lawenda jest rozpowszechniona w
całej Europie Południowej, a uprawiana w cieplejszych rejonach
środkowoeuropejskich, rosną na glebach
wapiennych, na suchych wzgórzach południowo-zachodniej Europy, a także w
północno-wschodniej Afryce, na Wyspach Kanaryjskich oraz w Indiach
Uprawa: ze
względu na pochodzenie wymaga cieplejszego i słonecznego stanowiska. Gleba
przepuszczalna, nie musi być zbyt żyzna, lubi podłoże wapienne. Najbardziej
wytrzymała na niesprzyjające warunki jest lawenda wąskolistna, ale w bezśnieżne
, ostre zimy może przymarzać. Lubi miejsca nasłonecznione o lekkim nachyleniu na
południe, osłonięte od północy i wschodu. Ponieważ lawenda najlepiej udaje się
na glebach alkalicznych warto miejsce, w którym będzie rosła zawapnować.
Wskazane jest także coroczne nawożenie kompostem. Wiosną należy roślinę
przyciąć. Generalnie lawendą uważa się z roślinę odporną na choroby i ataki
szkodników, a nawet często stosuje się ją, jako odstraszacz, ale może ją zaatakować kanianka - roślina pasożytnicza. Zwalcza się ją usuwając porażone
rośliny, które następnie należy spalić
Przeznaczenie/zastosowanie:
Właściwości lecznicze: zarówno surowiec jak i olejek mają
działanie przeciwskurczowe, uspokajające i antyseptyczne. Jako środek żołądkowy
działa wiatropędnie jednocześnie poprawiając trawienie
Surowiec zielarski: kwiat lawendy (Lavandulae flos) – wysuszony kwiat o zawartości minimum 13 ml/kg olejku eterycznego, Kwiaty zawierają olejek eteryczny (w jego skład wchodzą: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol) oraz barwniki (antocyjany), garbniki, cukry, związki mineralne
Sztuka kulinarna: w regionie śródziemnomorskim pszczoły produkują z lawendy miód
Kosmetyka: kwiaty służą do sporządzania toników dla wrażliwej i delikatnej skóry. Przyspieszają one regenerację naskórka, działają antyseptycznie i przeciwtrądzikowo
Roślina ozdobna: chętnie sadzona w ogrodach, wykorzystywana do nadawania zapachu pościeli i bieliźnie
Surowiec zielarski: kwiat lawendy (Lavandulae flos) – wysuszony kwiat o zawartości minimum 13 ml/kg olejku eterycznego, Kwiaty zawierają olejek eteryczny (w jego skład wchodzą: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol) oraz barwniki (antocyjany), garbniki, cukry, związki mineralne
Sztuka kulinarna: w regionie śródziemnomorskim pszczoły produkują z lawendy miód
Kosmetyka: kwiaty służą do sporządzania toników dla wrażliwej i delikatnej skóry. Przyspieszają one regenerację naskórka, działają antyseptycznie i przeciwtrądzikowo
Roślina ozdobna: chętnie sadzona w ogrodach, wykorzystywana do nadawania zapachu pościeli i bieliźnie
JT
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz