Czwartkowe koktajle #7- pomarańcza, kiwi, jabłko
Hej! Dzisiaj ostatni czwartkowy koktajl w sierpniu. Ostatnie promienie słońca przed nami a potem dłuuuga jesień i zima. Myślę, że jeszcze tylko we wrześniu będzie seria czwartkowych koktajli, ale nie martwcie się wrócę późną wiosną w przyszłym roku ;)
Świetnie sprawdza się jako środek antydepresyjny, polepsza także koloryt skóry i pomaga w utrzymaniu letniej opalenizny. Beta-karoten poprawi wygląd skóry, a witamina C zawarta w pomarańczy uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na mikro i makroelementy.
Wzmacnia właściwości antyoksydacyjne koktajlu. Zawiera wapń, dzięki czemu wzmacnia kości oraz szkliwo, a witaminy z gr. B, w szczególności kwas foliowy, obniżają napięcie i działają kojąco na układ nerwowy.
Jeżeli podoba Ci się treść, którą tutaj przekazuję, proszę Cię o przysługę: podziel się nią ze znajomymi, może akurat jest komuś bardzo przydatna ;)
Niedawno ruszyła też nasza grupka:- link: Melisa i Mięta- porady i wskazówki
Może akurat znasz jakiś przepis? Albo chcesz się z nami podzielić się czymś wartościowym. Śmiało dodawaj linki, zapytania. Ciesz się w naszej "społeczności".
Zapraszam również na moje inne social media, tj.:
Składniki:
- pomarańcza
- 2x kiwi
- jabłko
Wszystkie owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera.
- 400ml soku dostarcza 200 kcal
Idealne połączenie owoców kiwi i jabłka sprzyja detoksykację organizmu. Zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit eliminują zaparcia, a polifenole zapobiegają chorobom Alzheimera i Parkinsona.
Pomarańcza
Wzmacnia właściwości antyoksydacyjne koktajlu. Zawiera wapń, dzięki czemu wzmacnia kości oraz szkliwo, a witaminy z gr. B, w szczególności kwas foliowy, obniżają napięcie i działają kojąco na układ nerwowy.
Kiwi
Wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami oraz depresją i nowotworami. Dzięki dużej zawartości witaminy C, kiwi chroni serce i zapobiega miażdżycy. Czy wiesz, że spożywanie 3 kiwi dziennie redukuje nadciśnienie? Tak, to prawda, ponieważ kiwi to również bogate źródło potasu!
Doskonale radzi sobie w zwalczaniu wysokiego cholesterolu i trójglicerydów. Posiada także skarbnicę minerałów: od magnezu i fosforu aż po żelazo i cynk, dodatkowo w spożywanym kiwi występuje luteina, korzystnie wpływająca na wzrok oraz błonnik. Małe, czarne pestki kiwi wspomagają perystaltykę jelit oraz oczyszczają je z toksyn i złogów
Miąższ kiwi bogaty jest w witaminy A, B1, B2, PP oraz w kwasy omega-3, które są niezwykle potrzebne w codziennej diecie, ponieważ wspomagają koncentrację i pracę mózgu.
Dodatkowo częste spożywanie kiwi uodparnia, wygładza zmarszczki, chroni wzrok i serce oraz jak już wspomniałam zapobiega lub zmniejsza ryzyko nadciśnienia i miażdżycy.
Jabłko
Zawiera dużo krzemu, który dba o wygląd skóry, włosów i paznokci. Ma właściwości antynowotworowe, dzięki obecności oligosacharydów. Chroni przed zawałami oraz udarami.
Reguluje pracę jelit oraz obniża poziom złego cholesterolu. Jest naturalnym prebiotykiem- wspomaga rozwój flory bakteryjnej, reguluje procesy trawienia oraz wspomaga w oczyszczaniu i detoksykacji organizmu.
Jeżeli podoba Ci się treść, którą tutaj przekazuję, proszę Cię o przysługę: podziel się nią ze znajomymi, może akurat jest komuś bardzo przydatna ;)
Niedawno ruszyła też nasza grupka:- link: Melisa i Mięta- porady i wskazówki
Może akurat znasz jakiś przepis? Albo chcesz się z nami podzielić się czymś wartościowym. Śmiało dodawaj linki, zapytania. Ciesz się w naszej "społeczności".
Zapraszam również na moje inne social media, tj.:
- facebook: www.facebook.com/melisamieta/
- instagram: www.instagram.com/melisaimieta/
Każdy "lajk", komentarz, czy nawet wyświetlenie to świetny motywator. Za każdy dziękuję.
JT
JT
Uwielbiam takie koktajle ;) pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńAkurat coś dla mnie 😊 dziękuję
OdpowiedzUsuń